fredag 19 april 2013
En underbar torsdag av John Steinbeck
En underbar torsdag av John Steinbeck från 1954 handlar om marinzoologen Doktorn som kommer tillbaka till Cannery Row i Monterey, Kalifornien efter att ha tjänstgjort i andra världskriget. Västra biologiska institutet där han har arbetat är helt förfallet, men han försöker hålla modet uppe och föresätter sig att åter bygga upp sin rörelse med att samla och konservera havsvarelser som han säljer till universitet.
Saker och ting är dock inte längre desamma. Förut har Doktorn levat ett bekymmerslöst liv, fyllt av arbete och ett litet skjut då och då. Nu finner han dock att det inte längre räcker; han känner sig rent av lealös och ensam. Han försöker avhjälpa problemet med att skriva en avhandling om bläckfiskar, vilket dock inte går vidare bra. Han kör fast och övertygar sig om att han inte har rätt instrument.
Mack och hans lösdrivarvänner som bor på hotell Lusasken inser att Doktorns problem är större än avsaknad av de rätta verktygen. De har dessutom sina egna bekymmer, då den hänsynslöse Josef och Maria Rivas har köpt affärsrörelsen till vilken Lusasken hör. Än så länge är Josef och Maria ovetande om detta, men då ingen hyra betalas är Mack och company livrädda för att bli utslängda.
De kommer så på tanken att anordna ett lotteri där de ska se till att Doktorn vinner Lusasken. Bordellmamman Fauna ställer också upp med att para ihop Doktorn med det nyanlända fnasket Suzy, som inte har de rätta förutsättningarna för yrket då hon är för sentimental och har för stora bröst (!).
Det första mötet mellan Doktorn och Suzy går dock inte vidare bra då hon tappar humöret och kallar honom för ett förvuxet barn som slösar bort sitt liv på en avhandling som aldrig kommer att bli skriven. Som i den sliskigaste romantiska komedi är detta starten på ljuv musik mellan de tu, men det blir ju ingen bra historia om allt går felfritt.
På maskeraden som anordnas i samband med lotteriet, lurar Fauna Suzy att klä ut sig brud och låter henne ingå i Doktorns vinst av Lusasken. När Doktorn begriper vad som är på färde blir han först arg, vilket generar Suzy så att hon springer därifrån.
Vad gäller Lusasken så förklarar Doktorn för Mack att han och de andra hyresgästerna faktiskt äger egendomen och inte behöver oroa sig för Josef och Maria. Lee Chong som ägde hotellet förut skrev nämligen över det på dem och betalade in skatten flera år i förväg.
Suzy lämnar bordellen, tar jobb på stans restaurang och flyttar in i en övergiven ångpanna. Med det hederliga arbetet och egna rummet börjar hennes självrespekt att växa och hon gör sig snabbt oumbärlig på jobbet. Nu börjar också hon och Doktorn att kunna umgås utan risk för möblemanget. Luffaren Hazel beslutar sig dock för att se till att ingenting mer går fel och bryter Doktorns arm så att han blir tvungen att ta med sig Suzy när han skall åka till springfloden i La Jolla för att samla material till sin avhandling.
John Steinbecks författarskap beskrivs i mina böcker om litteraturhistoria som naturalistiskt med fokus på arbetarklassen och samhällets utstötta som prostituerade och lösdrivare. Det här var väl en trevlig historia, men vidare berörd eller intresserad blev jag verkligen inte. Jag skall försöka läsa Vredens druvor vid senare tillfälle och se om den är något bättre.
Det enda citat som sade mig någonting är följande om hur människor kan använda någonting så oskyldigt som sport som ursäkt för att skapa de bittraste fejder:
Vill du se om du kan få ut mer av romanen än jag gjorde, kan du söka upp den via följande länkar:
LIBRIS
Bokfynd
Etiketter:
john steinbeck,
modernism,
naturalism,
realism,
USA
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar