torsdag 16 maj 2013
Hemsöborna av August Strindberg
Hemsöborna av August Strindberg från 1887 börjar med att den mångkunnige Carlsson anländer till Hemsö för att hjälpa familjen Flod med gården. Som en kombination av Arga snickaren, Äntligen Hemma och Lyxfällan får han styr på jordbruket, fixar upp huset och drar in extrapengar genom att hyra ut gästhuset till en tysk professorsfamilj.
Änkan Flod är väldigt tacksam för Carlssons insats, medan sonen Gusten som föredrar att vara ute på sjön och decimera djurlivet med sin bössa inte är lika entusiastisk. Han är dock maktlös inför det faktum att Carlsson faktiskt gör ett bra jobb och kan inget annat göra än att buttert retirera.
Madam Flods tacksamhet till Carlsson övergår snart i varmare känslor. Han är dock förälskad i Ida som är i tjänst hos professorn. Ida är i sin tur inte intresserad av något längre åtagande än en sommarflört och efter ett förödmjukande besök i staden bestämmer sig Carlsson för att ta vad han kan få och friar till änkan.
Madam Flod är såklart överlycklig, även Gusten blir så sur att han vägrar komma på bröllopet. Lyckan får sig dock en rejäl törn då hon nedkommer med ett dödfött barn några månader efter ceremonin.
Då doktorn förkunnar att det inte kommer att bli några fler barn, inser Carlsson att han måste se om sina intressen på andra sätt och övertalar hustrun att skriva testamente till hans fördel.
Den södra regionen börjar dock också göra sina intressen påminda, och Carlsson är oklok nog att utse den unga pigan Clara till detta. Då madam Carlsson bor i samma hus begriper hon snart vad som är på gång och när hon får bekräftelse för sina misstankar blir hon så förtvivlad att hon går ned sig i en isvak. Hon tar sig upp, men kommer hem med ett brustet hjärta och svår lunginflammation. Innan hon går hädan instruerar hon Gusten att bränna testamentet.
Gusten upplyser Carlsson om att det nu är han som är herre över gården och Carlsson kan få vara glad att kalla sig undantagsman. Då han använder en bössa för att understryka sitt argument har Carlsson inget annat val än att vänta till skiftet.
Vädret hindrar dem från att få liket till kyrkogården, men Gusten tappar till slut tålamodet och befaller att de ska försöka ändå genom att alternativt ro och köra kistan över isen. Det hela går dock åt pipan; kistan sjunker ned i djupet och Carlsson och Gusten blir strandsatta på isen.
Gusten inser att de måste snabba sig eftersom han kan höra isen bryta upp bakom dem. Den äldre och korpulente Carlsson kan dock inte hålla ikapp och sackar efter. Gusten tänker inte offra livet för den som tog livet av hans mor och Carlsson blir lämnad åt sitt öde som förebådas av den knakande isbrytningen...
Vid nästa dags draggning kan varken Carlsson eller kistan hittas, så Gusten låter prästen läsa över dem båda och far sedan hem som obestridd herre på gården.
Det är först med den här romanen som jag kan säga att jag fattar "grejen" med Strindberg. Jag läste ju som bekant Röda rummet tidigare och tyckte att den mest bara var tråkig. Här blir jag dock mäkta imponerad av ett otroligt målande och livfullt språk som skapar en skärgårdsmiljö så verklig att jag kan känna lukten av havet och höra skriken från den flygande ohyran som vissa insisterar på att kalla för måsar.
Min favorit är följande beskrivning av bröllopsdagen för Carlsson och madam Flod:
Man får även ett bra exempel på att det verkligen inte var bättre förr. När Gusten klandrar Carlsson för moderns död inför prästen menar den senare att det inte är så farligt om en karl vill fjolla sig med en ung flicka och att madam Flod överreagerade.
Hade det varit en konvenansäktenskap från båda sidor hade jag kunnat förstå prästens argument, men nu visste Carlsson hur kär madam Flod var i honom och hade inga betänkligheter mot att utnyttja det. Det var ett fruktansvärt slöseri att hon drog på sig döden för en sådan beräknande knöl, men det är ju dessvärre så vi människor funkar.
Sammanfattar är Hemsöborna en genuint njutbar skärgårdsskildring av hur otroligt dumt människan kan bete sig när det gäller kärlek, kåthet och knusslighet. Vill du forma dig en egen åsikt om detta, sök upp romanen via följande länkar:
LIBRIS
Bokfynd
Etiketter:
august strindberg,
realism,
sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar